Szkoła uzyskała certyfikat „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej” w roku szkolnym 2013/2014.

W ramach tego programu przez cały rok szkolny podejmowane były działania mające na celu szerzenie idei zdrowego stylu życia.
W klasach IV- VI została przeprowadzona akcja „Zdrowe śniadanie”. Uczniowie klas wraz z wychowawcami wspólnie przygotowywali potrawy pod hasłem „Wiosna na talerzu”. Dzieci własnoręcznie wykonywały kolorowe kanapki z dodatkiem różnorodnych warzyw, a także ciekawe i zdrowe sałatki, które powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Wykorzystały do tego również zioła i dodatki typu szczypiorek, rzeżucha oraz sałatę, którą wyhodowały na parapecie w gabinecie. Na godzinach wychowawczych zostały przeprowadzone pogadanki na temat: istoty jedzenia zdrowego śniadania każdego dnia, wartości odżywczych różnych potraw i zasadach prawidłowego żywienia, piramidzie pokarmowej, higienie przygotowywania i spożywania posiłków.
W klasach I- III uczniowie w oparciu o wcześniejsze zajęcia, wykonywali piramidę zdrowia a następnie przygotowywali kanapki oraz sałatki owocowe i warzywne pod hasłem „Śniadanie daje moc”. Mieli okazję własnoręcznie przygotować sok z marchwi i jabłek za pomocą sokowirówki. Klasy II miały spotkanie z dietetykiem pod hasłem „Jedz zdrowo- szkodliwość spożywania cukru”, na którym naocznie miały możliwość przekonania się jak dużo cukru zawierają potrawy i napoje przez nich chętnie spożywane.
Uczniowie klas II i III obejrzały edukacyjny film „Jeść i pić aby żyć”, wspólnie go omówiły a następnie przygotowały kampanię plakatową.
Odbyły się również zajęcia edukacyjne w Muzeum Architektury – temat „„W herbarium św. Hildegardy Zajęcia poświęcone były historii średniowiecznych ogrodów klasztornych i leczniczym właściwościom uprawianych w nich ziół. W ramach zajęć dzieci obejrzały średniowieczny wirydarz. W części praktycznej nauczyli się rozpoznawać wybrane gatunki ziół po zapachu i wyglądzie. Naukę rozpoznawania roślin podsumowała gra planszowa z kartami typu “Memo” pt. „Niezłe ziółko”. Polegała na ułożeniu kart z rysunkami roślin w polach z ich nazwami. Każda karta z tyłu posiadała dodatkowo informacje z ciekawostkami o danej roślinie. Plansza do gry nawiązywała do planu średniowiecznego herbarium.
Kontynuacja tych zajęć było założenie w klasach hodowli ziół i warzyw, oraz wykorzystanie ich potem podczas śniadań.
Dzieci były również na wycieczce w gospodarstwie ekologicznym – obejrzały miejsce ekologicznej hodowli zwierząt, doiły kozę, mieliły zboże na mąkę, którą potem wykorzystały do wypieku bułek ( zdrowych – pełnoziarnistych).
Uczennice Klubu Liderów Zdrowia przez cały rok szkolny redagowały gazetkę ścienną o zdrowym odżywianiu. Odbył się turniej dla uczniów klas IV- VI na temat zdrowego stylu życia a także bieg z zadaniami tzw.„Bieg po zieloną gałązkę.
Nie zapominaliśmy również o sportowej rywalizacji. Uczniowie klas V- VI uczestniczyły w turniejach miedzyklasowych: ringo, piłka siatkowa, piłka nożna, piłka koszykowa. Cała szkoła wzięła udział w rajdzie pieszym na Ślężę. Ponadto odbyły się imprezy sportowo- rekreacyjne takie jak „Kask na głowie- chroni zdrowie”, „Sportowe Mikołajki” czy też Dzień Sportu.
Dla uczniów klas młodszych odbył się Turniej Ekologiczny. Niektóre klasy wzięły udział w programie „Tenis 10” oraz „Sprawny Dolnoślązaczek”.
Natomiast uczniowie klas starszych brali udział w projekcie „Poznaj polskich sportowców”. Mieli oni za zadanie samodzielnie lub w grupach wybrać sobie jakiegoś sportowca i zaprezentować go swoim kolegom. Następni przygotowywali na plakatach w formacie A-3 jego sylwetkę, przebieg kariery i osiągnięcia. Dzięki temu powstało bardzo dużo ciekawych prac. Nie zapomniano również o naszych medalistach z olimpiady a także o uczestnikach paraolimpiady.

W przyszłym roku szkolnym zamierzamy również kontynuować te działania.